Servicii

Intrebari frecvente

Intrebari frecvente - amorsa si vopsea lavabila:

01. Se poate rezugravi peste vopseaua superlavabila savana cu Teflon?

Vopselele superlavabile cu Teflon se pot acoperi cu orice alte vopsele lavabile din comert. Singura conditie pentru reusita este sa respecti instructiunile de pregatire si aplicare ale producatorului si sa aplici produsele in sistem (amorsa si vopsea lavabila), de la acelasi producator.

02. Se poate colora vopseaua superlavabila savana cu Teflon?

Magazinele Radical 1, iti pun la dispozitie urmatoarele variante coloristice: • savana cu Teflon® vopsea superlavabila superalba pentru interior • savana kids cu Teflon® vopsea superlavabila pentru interior gata colorata in 7 nuante Poti colora vopselele superlavabile superalbe savana cu Teflon®, manual cu savana colorant pentru vopsele pe baza de apa. Este de preferat sa optezi pentru savana kids cu Teflon® vopsea superlavabila pentru interior gata colorata deoarece: • cumperi garantat nuanta pe care o alegi din paletar, fara sa faci experimente pe materialul clientului; • este mai avantajoasa economic intrucat se obtine prin colorarea unei baze si nu a unei vopsele superalbe care costa mai mult si inghite mai mult colorant.

Intrebari frecvente - Cum sa vopsesti la exterior:

01. "Respira" peretii zugraviti la exterior cu vopsea superlavabila?

Clientii tai iti vor adresa de multe ori acesta intrebare. De fapt acesta "respiratie" indica permeabilitatea peretilor la vaporii de apa. Vopseaua superlavabila savana pentru exterior este una din lavabilele care lasa peretele "sa respire" si o poti gasi la Radical 1.

02. Se poate rezugravi peste vopselele (super)lavabile savana si INNENWEISS pentru exterior ?

Vopselele (super)lavabile pentru exterior, de la Radical 1 se pot acoperi cu orice alt tip de vopsea lavabila din comert. Singura conditie pentru un zugravit reusit este sa respecti instructiunile de pregatire si aplicare ale producatorului. Iti reamintim ca produsele se aplica in sistem (amorsa si vopsea lavabila) si ca este recomandat sa folosesti produsele unui singur producator.

03. Pot sa amestec amorsa cu vopseaua lavabila pentru a obtine un strat cu putere de acoperire mai mare?

Nu amesteca amorsa cu vopseaua lavabila, crezand ca economisesti timp si material prin aplicarea unui strat de amorsa si a unui strat de vopsea lavabila in loc de doua straturi. Ii faci un deserviciu clientului tau intrucat amorsa nu mai poate penetra porii suportului si nu mai poate reprezenta un strat de ancorare pentru vopseaua lavabila. Din punct de vedere estetic nu se sesizeaza nici o diferenta la aplicare, dar in timp exista riscul exfolierii.

04. Pot dilua vopseaua lavabila cu amorsa in loc de apa?

Nu este recomandata diluarea vopselei lavabile cu amorsa in loc de apa. Amestecarea celor doua substante va modifica raportul dintre componentele vopselei lavabile si implicit va schimba proprietatile ei. In plus, combinarea celor doua produse te expune la urmatoarele riscuri: branzire, scaderea puterii de acoperire si exfoliere.

05. Ce se intampla daca folosesc o combinatie de produse de la producatori diferiti?

Nu iti recomandam sa amesteci produse de la mai multi producatori deoarece e posibil ca ele sa nu fie compatibile. Folosirea produselor in sistem (de la acelasi producator) iti asigura compatibilitate, siguranta in exploatare, calitatea si durabilitatea lucrarii.

06. Cum vopsesc cu lavabila o suprafata reparata?

Dupa ce ai reparat suprafata, iti recomandam s-o slefuiesti si apoi s-o desprafuiesti. Abia apoi amorsezi si aplici un strat de vopsea lavabila pe zona reparata. La final, trebuie sa mai aplici un singur strat de lavabila pe tot peretele. Daca te multumesti cu vopsirea locala, vei observa usor diferenta de intensitate a culorii peretelui.

07. Cum calculez cantitatea de apa pe care trebuie sa o adaug pentru diluarea produsului?

Daca pe eticheta unui produs (de exemplu amorsa) scrie ca trebuie sa diluezi 1:4 inseamna ca la 1 litru de produs (amorsa) trebuie sa adaugi 4 litri de apa. Daca pe eticheta produsului (de exemplu vopsea lavabila la galeata de 15 litri = 24 kg ) scrie ca trebuie sa diluezi (de exemplu pentru primul strat maxim 10%), trebuie sa stii ca: • procentul se aplica la cantitatea masurata in kilograme, nu la volumul masurat in litri; • nu este recomandat sa diluezi din start toata vopseaua cumparata; intai toarna o parte din ea intr-o galeata si apoi prepara acolo cantitatea necesara aplicarii unui strat, desigur pastrand proportiile de diluare; • trebuie sa reglezi dilutia (cantitatea de apa pe care trebuie s-o adaugi) in functie de conditiile de temperatura a peretelui, de temperatura din aer si de umiditate; testarea initiala a dilutiei obtinute se face pe o suprafata de 1-2mp.

08. De ce sa apelez la colorarea computerizata (la masina de colorat) cand pot sa colorez manual, cu ajutorul colorantilor?

In continuare iti vom prezenta patru avantaje clare ale colorarii computerizate. Aceste avantaje sunt valabile doar pentru acest tip de colorare • colorarea computerizata permite obtinerea unei varietati mari de nuante • culoarea obtinuta prin colorare computerizata poate fi usor reprodusa pentru eventuale continuari de lucrare • prin colorare computerizata se obtine garantat culoarea dorita, fara incercari pe materialul clientului si timp pierdut • colorarea computerizata este mai avantajoasa din punct de vedere economic deoarece, pentru obtinerea nuantei dorite, se consuma o cantitate mai mica de colorant

Cum sa aplici emailurile si lacurile pe LEMN:

01. De ce sa grunduiesti lemnul inainte de aplicarea stratului decorativ?

• pentru protectia lemnului; exista grunduri care protejeaza lemnul la daunatori (cari, fungi, putregaiul lemnului), ca de exemplu: savana Grund cu tripla protectie pentru lemn antiputregai, anticari si antifungi, in versiunile pe baza de apa si pe baza de solvent; • pentru o mai buna aderenta a straturilor decorative (email / lac); • pentru evitarea exfolierii, fisurarii peliculei decorative; • pentru un aspect uniform si neted al peliculei; • pentru un consum mai mic de material decorativ intrucat se reduce usor gradul de absorbtie al lemnului.

02. Pot aplica emailurile si lacurile cu role pentru vopsea lavabila ?

Nu, intrucat pentru vopseaua lavabila folosesti rola din bumbac cu fire de lungime de 10mm care datorita naturii fibrei, grosimii si lungimii firelor s-ar incarca cu prea multa vopsea/lac si nu s-ar mai putea intinde; in plus ar lasa dungi inestetice.

03. Pot sa folosesc pensula cu fir natural pentru aplicarea unui email sau lac pe baza de apa?

Nu este indicat sa folosesti o pensula cu fir natural pentru aplicarea emailului sau lacului pe baza de apa. Firele naturale absorb imediat apa din emailul sau lacul pe care il folosesti si ca urmare, produsul nu se mai poate intinde perfect pe suprafata aleasa.

04. Pot schimba culoarea lacului unui obiect de mobilier?

Da si iti recomand sa procedezi astfel: • indeparteaza pelicula veche de lac pana la suport; • smirgheluieste si desprafuieste; • aplica grundul si lacul in noua culoare, conform instructiunilor producatorului; • daca pelicula de lac exista deja si este bine acorata atunci se poate aplica un nou lac dar in nuanta mai inchisa.

05. Pot aplica un email pe baza de apa peste unul pe baza de solvent ?

Poti aplica un email pe baza de apa peste unul pe baza de solvent, dar recomandat este sa indepartezi total stratul vechi. Totusi, daca pelicula veche este foarte bine ancorata si iti doresti o decorare opaca, poti proceda astfel: • matuieste suprafata (prin smirgheluire), • desprafuieste • aplica savana Email acrilic pe baza de apa pentru exterior si interior

06. Se dilueaza emailuri si lacurile pentru lemn si, daca da, cu cat ?

Nu toate emailurile si lacurile se dilueaza. De aceea trebuie citita cu mare atentie eticheta produsului. Daca pe eticheta se indica dilutie de 5 % aceasta se refera la cantitatea exprimata in kg. Mai mult, dilutia se regleaza in conditii reale de aplicare, prin incercari pe o suprafata de cca 1-2mp.

07. Ce rol are Teflonul® in emailuri si lacuri ?

Aditivul Teflon® confera rezistenta excelenta la patare si murdarire. Astfel suprafetele lemnoase sunt mai bine protejate si rezista mai mult in timp.

08. Ce stabilitate are in timp culoarea alba ?

In general, produsele pe baza de solvent isi modifica, in timp, culoarea (de exemplu, albul se ingalbeneste). De aceea, e indicat sa folosesti emailuri pe baza de apa, de foarte buna calitate. Acestea isi pastreaza culoarea si luciul in timp. Un email pe baza de apa pe care til-as putea recomanda cu incredere este savana Email acrilic pe baza de apa pentru exterior si interior.

09. Cat ani "tine" un finisaj cu produse pe baza de apa ?

In general, un finisaj pe baza de solvent necesita o improspatare o data la 2-3 ani. Emailuri si lacurile savana pe baza de apa au o durabilitate dubla fata de produsele pe baza de solvent, cu conditia sa fie aplicate in conformitate cu instructiunilede pe etichete.

10. Se pot aplica produsele pentru lemn si pe alte suporturi ?

In principiu produsele pentru finisarea decorativa a lemnului sunt strict destinate acestui scop. Totusi exista si emailuri, cum este de exemplu savana Email acrilic pe baza de apa pentru exterior si interior care se pot aplica si pe metal, aluminiu, PVC si cupru. Orice suprafata acoperita cu vopsea alchidica veche, respectiv savana Email alchidic superlucios pentru exterior si interior, cu Teflon® care se poate aplica si pe metal.

11. De ce sa folosesc emailuri si lacuri pe baza de apa ?

Iata principalele beneficii ale emailurilor si lacurilor pe baza de apa: • Uscare mult mai rapida intre straturi de la 4-6 ore fata de 12-24 ore la cele pe baza de solvent; intr-o singura zi poti aplica cel putin doua straturi si poti termina o lucrare mica; • Miros persistent mult mai slab in raport cu cele pe baza de solvent; nu mai e nevoie sa aerisesti spatiul in care lucrezi si clientul il • Pentru aplicarea emailurilor si lacurilor pe baza de apa nu e nevoie de diluant. Astfel se reduc costurile lucrarii; • Curatarea uneltelor folosite pentru aplicare se face doar cu apa, de aceea ele vor rezista mai mult in timp; • Culoarea si luciul obtinute cu emailuri si lacuri pe baza de apa rezista mai mult in timp fiindca produsele pe baza de apa sunt, in general, mult mai rezistente decat cele pe baza de solvent; • Pelicula obtinuta dupa aplicarea produselor pe baza de apa este mult mai flexibila ; • Emailurile si lacurile pe baza de apa nu polueaza mediul inconjurator.

12. Emailuri si lacurile rezista la soare ?

Nu toate emailurile si lacurile rezista la soare. Pentru exterior, e indicat sa alegi emailuri si lacuri pentru exterior care au filtru UV si sunt rezistente la intemperii. In plus, pentru rezultate perfecte, iti recomandam sa folosesti emailuri si lacuri create sa reziste la conditiile locale de clima (de exemplu, produsele savana).

13. De ce sa grunduiesc metalul inainte de aplicarea stratului decorativ ?

Acest pas este necesar pentru : • protejarea metalulului de rugina • a ajuta straturile decorative (email sau vopsea lucioasa) sa se prinda mai bine • a evita exfolierea si fisurarea peliculei de email/vopsea • a oferi peliculei de vopsea un aspect uniform, neted

14. Pot aplica grundul si vopseaua pentru metal cu role pentru vopsea lavabila ?

Nu este indicat sa aplici grundul si vopseaua pentru metal cu rola de vopsea lavabila. Motivul este simplu: pentru vopseaua lavabila se folosesc, in general, role din bumbac cu fir de 10mm; datorita naturii fibrei, grosimii si lungimii firelor, rola s-ar incarca cu prea grund sau vopsea. In acest caz, nu mai poti intinde uniform produsul si lasi, in plus, dungi inestetice pe obiectul reconditionat. Pentru emailurile pe baza de apa trebuie sa folosesti pensule si role din fibre sintetice, cu firul despicat la varf (acest tip de fir impiedica spumarea peliculei). Pentru vopsele si emailurile pe baza de solvent trebuie sa folosesti pensule cu firul natural si role din mohair sau velur.

15. Pot sa folosesc pensula cu fir natural pentru aplicarea unui email pe baza de apa ?

Nu poti folosi o pensula cu fir natural pentru a aplica un email pe baza de apa. Firele naturale din pensula absorb apa din emailul pe baza de apa si produsul nu mai poate fi bine intins.

16. Pot schimba culoarea finisajului decorativ ?

Da, schimbarea culorii finisajului decorativ este posibila. Pentru a ajunge la acest rezultat, trebuie sa • indepartezi pelicula veche de email pana la suport, prin actiune mecanica sau chimica • cureti zonele atinse de rugina, apoi sa desprafuiesti si degresezi suprafata • aplici grundul si emailul in noua culoare, conform instructiunilor producatorului

17. Pot aplica un email pe baza de apa peste unul pe baza de solvent ?

De preferat ar fi sa se indeparteze total peliculele vechi. Totusi, daca pelicula veche este foarte bine ancorata, atunci poti proceda astfel: • matuieste suprafata (prin smirgheluire), • desprafuieste si degreseaza • aplica produsele in sistem, de la acelasi producator (iti recomand : savana Grund anticoroziv pe baza de apa si savana Email acrilic pe baza de apa pentru exterior si interior)

18. Se dilueaza emailuri si vopselele pentru metal si daca da, cu cat ?

Nu toate emailurile si vopselele pentru metal se pot dilua. Pentru a afla in ce categorie se afla produsul pe care il folosesti, citeste cu atentie instructiunile de pe eticheta. Daca acestea indica o dilutie de 5 %, se refera la cantitatea exprimata in kg. La final, nu uita sa reglezi dilutia in functie de conditiile reale de aplicare.

19. Ce rol are Teflonul® in emailuri ?

Aditivul Teflon® confera rezistenta excelenta la patare si murdarire. Datorita lui, suprafetele metalice sunt mai bine protejate si rezista mai mult in timp

20. Ce stabilitate are in timp culoarea emailurilor ?

Produsele pe baza de solvent tind sa isi modifice culoarea in timp (de exemplu, albul se ingalbeneste). Din acest motiv te sfatuim sa folosesti emailuri pe baza de apa, de foarte buna calitate. Acestea isi pastreaza culoarea si luciul in timp. Un produs pe care ti-l putem recomanda cu incredere savana Email acrilic pe baza de apa pentru exterior si interior.

21. Cat ani tine un finisaj cu produse pe baza de apa ?

In general, un finisaj pe baza de solvent necesita o improspatare o data la 1-2 ani, deoarece se matuieste. Emailurile pe baza de apa de la renovis au o durabilitate dubla fata de produsele pe baza de solvent, atunci cand sunt aplicate conform instructiunilor producatorului.

22. Cu ce pot vopsi metalele neferoase cum sunt cuprul si aluminiul?

Pentru a vopsi metalele neferoase, iti recomandam sa folosesti savana Email acrilic pe baza de apa pentru exterior si interior.

23. De ce sa folosesc emailuri pe baza de apa ?

Iti prezentam in continuare, principalele beneficii ale emailurilor si lacurilor pe baza de apa: Uscarea mult mai rapida intre straturi (4-6 ore), in loc de 12 ore la cele pe baza de solvent, iti permite sa aplici cel putin doua straturi intr-o singura zi si sa termini lucrarea mai repede; Mirosul degajat este slab si nu necesita ventilarea spatiului, astfel clientul tau il va putea folosi imediat dupa incheierea lucrarii; Nu vei avea nevoie de diluant, prin urmare lucrarea va costa mai putin si vei putea proteja mai bine uneltele folosite la aplicare pentru ca, spalarea lor se face doar cu apa Culoarea si luciul obtinut dupa aplicare rezista mai mult in timp Pelicula obtinuta este mai flexibila Durabilitatea lucarilor efectuate cu emailuri si lacuri pe baza de apa este mai mare decat a lucrarilor pe baza de solvent Emailurile si lacurile pe baza de apa nu polueaza mediul inconjurator;

24. Se pot aplica emailurile pentru metal cu pistolul de vopsit?

In principiu, emailurile pe baza de rasini alchidice se pot aplica cu pistolul, dar este necesara diluarea emailului inainte de aplicare. Totusi, exista emailuri pe baza de apa care tind sa spumeze mai mult la pulverizare, de aceea iti recomandam sa citesti si sa respecti mereu instructiunile producatorului.

25. De ce sa folosesc emailuri pe baza de apa ?

Iti prezentam in continuare, principalele beneficii ale emailurilor si lacurilor pe baza de apa: Uscarea mult mai rapida intre straturi (4-6 ore), in loc de 12 ore la cele pe baza de solvent, iti permite sa aplici cel putin doua straturi intr-o singura zi si sa termini lucrarea mai repede; Mirosul degajat este slab si nu necesita ventilarea spatiului, astfel clientul tau il va putea folosi imediat dupa incheierea lucrarii; Nu vei avea nevoie de diluant, prin urmare lucrarea va costa mai putin si vei putea proteja mai bine uneltele folosite la aplicare pentru ca, spalarea lor se face doar cu apa Culoarea si luciul obtinut dupa aplicare rezista mai mult in timp Pelicula obtinuta este mai flexibila Durabilitatea lucarilor efectuate cu emailuri si lacuri pe baza de apa este mai mare decat a lucrarilor pe baza de solvent Emailurile si lacurile pe baza de apa nu polueaza mediul inconjurator;

Intrebari frecvente - Cum sa vopsesti suprafete din metal:

01. De ce sa grunduiesc metalul inainte de aplicarea stratului decorativ ?

Acest pas este necesar pentru : protejarea metalulului de rugina a ajuta straturile decorative (email sau vopsea lucioasa) sa se prinda mai bine a evita exfolierea si fisurarea peliculei de email/vopsea a oferi peliculei de vopsea un aspect uniform, neted

02. Pot aplica grundul si vopseaua pentru metal cu role pentru vopsea lavabila ?

Nu este indicat sa aplici grundul si vopseaua pentru metal cu rola de vopsea lavabila. Motivul este simplu: pentru vopseaua lavabila se folosesc, in general, role din bumbac cu fir de 10mm; datorita naturii fibrei, grosimii si lungimii firelor, rola s-ar incarca cu prea grund sau vopsea. In acest caz, nu mai poti intinde uniform produsul si lasi, in plus, dungi inestetice pe obiectul reconditionat. Pentru emailurile pe baza de apa trebuie sa folosesti pensule si role din fibre sintetice, cu firul despicat la varf (acest tip de fir impiedica spumarea peliculei). Pentru vopsele si emailurile pe baza de solvent trebuie sa folosesti pensule cu firul natural si role din mohair sau velur

03. Pot sa folosesc pensula cu fir natural pentru aplicarea unui email pe baza de apa ?

Nu poti folosi o pensula cu fir natural pentru a aplica un email pe baza de apa. Firele naturale din pensula absorb apa din emailul pe baza de apa si produsul nu mai poate fi bine intins.

04. Pot schimba culoarea finisajului decorativ ?

Da, schimbarea culorii finisajului decorativ este posibila. Pentru a ajunge la acest rezultat, trebuie sa indepartezi pelicula veche de email pana la suport, prin actiune mecanica sau chimica cureti zonele atinse de rugina, apoi sa desprafuiesti si degresezi suprafata aplici grundul si emailul in noua culoare, conform instructiunilor producatorului

05. Pot aplica un email pe baza de apa peste unul pe baza de solvent ?

De preferat ar fi sa se indeparteze total peliculele vechi. Totusi, daca pelicula veche este foarte bine ancorata, atunci poti proceda astfel: matuieste suprafata (prin smirgheluire), desprafuieste si degreseaza aplica produsele in sistem, de la acelasi producator

06. Se dilueaza emailuri si vopselele pentru metal si daca da, cu cat ?

Nu toate emailurile si vopselele pentru metal se pot dilua. Pentru a afla in ce categorie se afla produsul pe care il folosesti, citeste cu atentie instructiunile de pe eticheta. Daca acestea indica o dilutie de 5 %, se refera la cantitatea exprimata in kg. La final, nu uita sa reglezi dilutia in functie de conditiile reale de aplicare.

07. Ce rol are Teflonul® in emailuri ?

Aditivul Teflon® confera rezistenta excelenta la patare si murdarire. Datorita lui, suprafetele metalice sunt mai bine protejate si rezista mai mult in timp

08. Ce stabilitate are in timp culoarea emailurilor ?

Produsele pe baza de solvent tind sa isi modifice culoarea in timp (de exemplu, albul se ingalbeneste). Din acest motiv te sfatuim sa folosesti emailuri pe baza de apa, de foarte buna calitate. Acestea isi pastreaza culoarea si luciul in timp.

09. Cat ani tine un finisaj cu produse pe baza de apa ?

In general, un finisaj pe baza de solvent necesita o improspatare o data la 1-2 ani, deoarece se matuieste. Emailurile pe baza de apa de la renovis au o durabilitate dubla fata de produsele pe baza de solvent, atunci cand sunt aplicate conform instructiunilor producatorului.

10. Cu ce pot vopsi metalele neferoase cum sunt cuprul si aluminiul?

Pentru a vopsi metalele neferoase, iti recomandam sa folosesti savana Email acrilic pe baza de apa pentru exterior si interior.

11. Cu ce pot vopsi metalele neferoase cum sunt cuprul si aluminiul?

Pentru a vopsi metalele neferoase, iti recomandam sa folosesti savana Email acrilic pe baza de apa pentru exterior si interior.

12. Se pot aplica emailurile pentru metal cu pistolul de vopsit?

In principiu, emailurile pe baza de rasini alchidice se pot aplica cu pistolul, dar este necesara diluarea emailului inainte de aplicare. Totusi, exista emailuri pe baza de apa care tind sa spumeze mai mult la pulverizare, de aceea iti recomandam sa citesti si sa respecti mereu instructiunile producatorului.

Hidroizolatie baie

01. Este gresit sã presupunem cã un perete sau o pardosealã complet placatã ceramic este impermeabilã?

Placile ceramice de calitate nu permit apei sa patrunda sub placa. Insa toate problemele vin de la rosturi. De aceea noi recomandam folosirea sistemului CERESIT de hidroizolatie sub placarile ceramice: Amorsarea suportului absorbant cu Amorsa Penetrantã CT 17. 2. Aplicarea hidroizolafliei monocomponente Ceresit CL 51 “Express” cu trafaletul sau cu gletiera ca strat impermeabil. 3. Rosturile de dilataflie si de îmbinare a pereflilor trebuie etansate suplimentar cu banda Ceresit CL 152 înglobatã în primul strat de hidroizolaflie. 4. Aplicarea stratului 2 de hidroizolaflie CL 51 “Express” la numai 1,5 ore dupã aplicarea primului strat. 5. Aplicarea plãcilor folosind adezivul Ceresit CM 11 PLUS, CM 12 sau CM 16 la 4 ore dupã aplicarea stratului 2. 6. Rosturile pe perefli si pardoseli se vor chitui folosind chitul aquastatic CE 40 rezistent la pãtrunderea umezelii (la 48 ore dupã aplicarea plãcilor). 7. Colflurile, rosturile de dilataflie si de îmbinare precum si îmbinãrile cu obiectele sanitare trebuie etansate cu Siliconul Sanitar CS 25.